wyd. Świat Książki
rok: 2012
str. 274
Ocena: 5/6
Przypuszczam, że to może robić się już nudne, ale nic na to nie
poradzę, że uwielbiam gotować, czytać o gotowaniu i pisać o tym co przeczytałam
i co ugotowałam. To chyba naturalne, że jak człowiek ma pasję, to stara się ją
rozwijać. Tak przynajmniej mam ja. Mniejsza o poszerzanie się bioder, o
konieczność kupowania co chwilę nowych ubrań, o rosnącą wagę, ważny jest tylko
cudowny zapach i genialny smak pichconych potraw. Prawda? Prawda! Więc do
dzieła.
Jedną z najnowszych książek kucharskich wydanych przez Świat Książki
jest Polska kuchnia domowa napisana przez Małgorzatę Caprari. W poradniku tym
autorka zawarła ponad trzysta przepisów, które łączą w sobie kuchnię tradycyjną
z nowoczesnymi trendami. Całość podzielona została na osiem działów
odpowiadających różnym rodzajom dań. Znajdziemy w niej więc Przekąski, a wśród
nich przepis na pączki pieczarkowe, które wzbudziły moje zainteresowanie i na
pewno znajdą się w menu na kolejne organizowane przeze mnie przyjęcie. W kolejnym
podrozdziale poruszono temat Zup. Muszę przyznać, że to na tej części książki
utknęłam na dłużej. Uwagę mojego męża w szczególności przyciągnął przepis na
krem ziemniaczany, nie miałam więc zbyt dużego pola manewru co do tego, co w
pierwszej kolejności zostanie ugotowane. Pełna obaw przystąpiłam do studiowania
przepisu, analizy składników i przygotowywania pola pracy, które, jak się
okazało, było malutkie. Bo całość okazała się prosta jak budowa cepa. Składniki
na zupę przygotowałam w kilka minut, po kilkunastu kolejnych dokończyłam
wykonywanie wskazanych w przepisie czynności, a po kolejnych 30 minutach
zasiadłam z małżonkiem do stołu. I oboje zagłębiliśmy się w cudownym, nieznanym
nam dotychczas smaku. Taką zupę to ja mogę robić i jeść. Zdecydowanie.
Niewielkim nakładem pracy otrzymałam coś pysznego, co zadowoliło nie tylko
moje, ale i mężowskie podniebienie. Żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęcia
gotowej potrawy, ale na pewno będę jeszcze miała ku temu okazję.
Kolejne rozdziały traktują odpowiednio o: Smakowitych rybach, Z mięsem
w roli głównej, Mącznych rozmaitościach, Niezastąpionych warzywach, Domowych
słodyczach oraz Przetworach i nalewkach. W ciągu kilkunastu godzin zapoznałam
się ze znaczną ilością nieznanych mi dotychczas przepisów, które zdecydowanie
wykorzystam w przyszłości.
Poradnik przyozdobiony został miłą dla oka grafiką, a całość napisana
została w przystępny sposób, dzięki czemu nawet niedoświadczony kucharz czy
kucharka poradzi sobie z przygotowaniem omawianych dań. Co więcej, większość
potraw składa się ze składników, które zwykle znaleźć można w każdym domu. To
dzięki temu te przepisy są z jednej strony tradycyjne, a z drugiej oryginalne.
Żeby ugotować coś na co mamy ochotę, nie musimy od razu wydawać kilkuset
złotych na wyposażenie spiżarni w produkty, które wykorzystywać będziemy raz do
roku, przy okazji gotowania jednego, konkretnego dania. Nie żałuję ani chwili
poświęconej tej książce kucharskiej i wiem, że będę z niej bardzo często
korzystała. Bo warto. Was zachęcam do zaopatrzenia się w tę pozycję i
ugotowania czegoś, co połechta wasze podniebienia niewielkim kosztem. Polecam
Polską kuchnię domową nie tylko tym, którzy sami zaopatrują się w tego typu
poradniki, ale w szczególności osobom, które chcą sprawić radość bliskiej
osobie, której pasją jest gotowanie.
Za książkę dziękuję wydawnictwu Świat Książki
Lubię przepisy Małgorzaty Caprari . Są nieskomplikowane i niedrogie .
OdpowiedzUsuńMam jej " Kuchnię włoską " i przyznam , ze z niej korzystam . Pozdrawiam.
Uwielbiam wszelkie książki kucharskie, więc i ta by mnie cieszyła ;)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej babci, uwielbia gotować ;]
OdpowiedzUsuńRaczej książka dla mojej mamy, niż dla mnie. Póki co moje wchodzenie do kuchni kończy się jedynie katastrofami rozmaitego rodzaju.
OdpowiedzUsuń