„Pyszne na każdą okazję” Anna Starmach
tom: III
cykl: Pyszne 25
wyd. Znak Literanova
rok: 2014
str. 192
Ocena: 5,5/6
Uwielbiam jeść. I zawsze lubiłam gotować. Ostatnio ta pierwsza
czynność wychodzi mi nawet lepiej, niż ta ostatnia. Jest to przede wszystkim
związane z coraz mniejszą ilością czasu wolnego. Na szczęście mam w domu kogoś,
kto o mnie dba. Ten ktoś, gdy go dobrze nakierować, potrafi przyrządzić
naprawdę pyszne i zaskakujące mnie potrawy. A kiedy może wesprzeć się na jakimś
dobrym, sprawdzonym pomyśle, albo przepisie, to za pewniak mogę uznać, że nie
pójdę spać głodna. Oczywiście są rzeczy, które gotuje on, tak, tak - on, bo o
moim mężu mówię, chętniej, oraz takie, za które nie ma ochoty się zabierać.
Gdyby to on o wszystkim decydował, to zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację
jedlibyśmy coś na słodko, od kanapek z Nutellą poczynając, na ciasteczkach z
ciasta francuskiego z marmoladą kończąc.
To już trzecia odsłona Pysznych przepisów, zaproponowanych przez
jurorkę polskiej edycji Master Chefa, Annę Starmach. Każdą kolejną poznaję i w
każdej odnajduję coś dla siebie. Ta część jest o tyle atrakcyjniejsza i
ciekawsza od wcześniejszych, gdyż autorka postanowiła zaproponować nam przepisy
na konkretne, pogrupowane okazje. Na pierwszy rzut idą przepisy
Bożonarodzeniowe. Oczywiście przegapiłam ten fakt w minione święta, jednak
dzięki zapoznaniu się z tą pozycją teraz, będę miała więcej czasu na ewentualne
próby przepisów przed wielkim finałem. Tak więc dzięki Annie Starmach dowiemy
się, jak ugotować idealną grzybową, jak przygotować pierogi ze śliwkami, czy
jak zrobić idealną kutię. Każdy przepis jest opatrzony listą składników,
informacją, dla ilu osób wystarczy danego dania, oraz jak dokładnie je przygotować. Niestety,
po raz kolejny zawiodłam się w obrębie szczegółów, na których mi zależy, a
których nikt nie chce w przepisach podawać. Po pierwsze - kaloryczność, po
drugie - cena danego dania, po trzecie - zamienniki składników. Na sam koniec
musiałabym jeszcze dodać miejsca zakupu nietypowych składników. Gdyby te
elementy znajdowały się w każdej sprzedawanej na rynku książce kucharskiej,
dużo łatwiej byłoby się odnaleźć w świecie wielkiego gotowania. Cóż, czasami
jednak nie można za dużo wymagać. Powoli zaczynam więc akceptować braki w
książkach kucharskich, po jakie sięgam. Poza częścią na Boże Narodzenie w
poradniku znajdziemy również przepisy na Kolację we dwoje, na Spotkania z
przyjaciółmi, Pikniki, Przyjęcia dla dzieci oraz Dodatki.
Pyszne, tak jak i poprzednie odsłony z tej
serii, jest bardzo ładnie przygotowanym poradnikiem. Całość opatrzona została
fotografiami jedzenia autorstwa Agnieszki Piątkowskiej. Papier jest przyjemny w
dotyku i dość gruby, a cena pozycji dość przystępna. Mnie Pyszne przypadło do
gustu i mam zamiar wykorzystywać je w trakcie codziennej bytności w kuchni. Was
również do tego zachęcam.
Sil
Przymierzam się do kupna :)
OdpowiedzUsuń