„Naturalna kuchnia” Małgorzata Puzio
wyd. Burda Książki
rok: 2014
str. 210
Ocena: 4,5/6
Nie znam wielu osób, które nie lubiłyby dobrze zjeść. Nie mówię, że
ludzkość żyje by jeść, ale zdecydowanie większości z nas daleko jest do stwierdzenia,
że jedzą by żyć. Jedzenie jest przyjemne i jeśli właściwie się do niego
podejdzie, może sprawiać przyjemności, bez sprawiania większych kłopotów.
Zdrowym potraktowaniem sprawy zdecydowanie nacechowana jest książka Małgorzaty
Puzio, czyli Kuchnia naturalna. W pozycji tej daleko od ścisłego trzymania się
konkretnych produktów. Nie znajdziemy tu również rygorystycznych wskazówek, co
jest dobre, a co złe. Autorka zwraca jednak uwagę na to, że powinniśmy sięgać
po to, co jest akurat dostępne, sezonowe i na miejscu, a nie hodowane w
odległych krajach i specjalnie sprowadzane.
Małgorzata Puzio podzieliła swoją książkę na pięć części. Wychodzi ona
z założenia, że człowiek do życia potrzebuje paliwa i by wszystko sprawnie
działało, powinno być ono dostarczane co 3-4 godziny. Z prostej kalkulacji
wynika więc, że posiłków powinno być pięć, tyle więc prezentuje rozdziałów w
Naturalnej kuchni. Na pierwszy rzut idzie więc śniadanie, spożywane między 7 a
8 rano, zawarte w rozdziale Wstawaj, szkoda dnia. Drugie śniadanie (lunch), to
już inna sprawa, opisana w części W samo południe. Zupa czy słońce, czy deszcz
to oczywiście prezentacja pierwszej części obiadu, zjadanego w okolicach
godziny 15-16. Po szkole i po pracy (18-19) to kontynuacja obiadu, a Wieczorową
porą (20-21) sięgamy po kolację.
Naturalna kuchnia to nie tylko przepisy na konkretne dania. Autorka
pokusiła się o przekazanie czytelnikowi informacji dodatkowych, w postaci
Szczypty wiedzy i Dobrych rad. Dzięki nim dowiadujemy się jak i z czym jeść
kaszę jaglaną, do czego przydaje się mąka kukurydziana, czy też jak przygotować
domowy jogurt.
Mnie książka przypadła do gustu, już nie mogę się doczekać, gdy spróbuję Bułeczek kukurydzianych, czy też Placków z cukinii. Same przepisy są przejrzyste, ale oczywiście nie idealne. Brak w nich czasów przygotowania (przede wszystkim całego dania), kosztów dania, kaloryczności, ewentualnych zamienników produktów czy też miejsc, w których można dostać dane składniki. Mimo wszystko Kuchnia naturalna stanowi ciekawą pozycję i zdecydowanie każdy znajdzie w niej przepisy, z których chętnie skorzysta. Zachęcam.
Sil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz