2 lutego 2015

Ze zdrowiem nam do twarzy („Naturalna kuchnia” Małgorzata Puzio)

„Naturalna kuchnia” Małgorzata Puzio
wyd. Burda Książki
rok: 2014
str. 210
Ocena: 4,5/6


Nie znam wielu osób, które nie lubiłyby dobrze zjeść. Nie mówię, że ludzkość żyje by jeść, ale zdecydowanie większości z nas daleko jest do stwierdzenia, że jedzą by żyć. Jedzenie jest przyjemne i jeśli właściwie się do niego podejdzie, może sprawiać przyjemności, bez sprawiania większych kłopotów. Zdrowym potraktowaniem sprawy zdecydowanie nacechowana jest książka Małgorzaty Puzio, czyli Kuchnia naturalna. W pozycji tej daleko od ścisłego trzymania się konkretnych produktów. Nie znajdziemy tu również rygorystycznych wskazówek, co jest dobre, a co złe. Autorka zwraca jednak uwagę na to, że powinniśmy sięgać po to, co jest akurat dostępne, sezonowe i na miejscu, a nie hodowane w odległych krajach i specjalnie sprowadzane.

Małgorzata Puzio podzieliła swoją książkę na pięć części. Wychodzi ona z założenia, że człowiek do życia potrzebuje paliwa i by wszystko sprawnie działało, powinno być ono dostarczane co 3-4 godziny. Z prostej kalkulacji wynika więc, że posiłków powinno być pięć, tyle więc prezentuje rozdziałów w Naturalnej kuchni. Na pierwszy rzut idzie więc śniadanie, spożywane między 7 a 8 rano, zawarte w rozdziale Wstawaj, szkoda dnia. Drugie śniadanie (lunch), to już inna sprawa, opisana w części W samo południe. Zupa czy słońce, czy deszcz to oczywiście prezentacja pierwszej części obiadu, zjadanego w okolicach godziny 15-16. Po szkole i po pracy (18-19) to kontynuacja obiadu, a Wieczorową porą (20-21) sięgamy po kolację.

Naturalna kuchnia to nie tylko przepisy na konkretne dania. Autorka pokusiła się o przekazanie czytelnikowi informacji dodatkowych, w postaci Szczypty wiedzy i Dobrych rad. Dzięki nim dowiadujemy się jak i z czym jeść kaszę jaglaną, do czego przydaje się mąka kukurydziana, czy też jak przygotować domowy jogurt.


















Mnie książka przypadła do gustu, już nie mogę się doczekać, gdy spróbuję Bułeczek kukurydzianych, czy też Placków z cukinii. Same przepisy są przejrzyste, ale oczywiście nie idealne. Brak w nich czasów przygotowania (przede wszystkim całego dania), kosztów dania, kaloryczności, ewentualnych zamienników produktów czy też miejsc, w których można dostać dane składniki. Mimo wszystko Kuchnia naturalna stanowi ciekawą pozycję i zdecydowanie każdy znajdzie w niej przepisy, z których chętnie skorzysta. Zachęcam.


Sil

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz