„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” Magda Gessler
wyd. Znak Litera Nova
rok: 2013
str. 250
Ocena: 5,5/6
Każdy, choć odrobinę zainteresowany tym co je, słyszał kiedyś nazwisko
Gessler. To nazwisko, połączone z imieniem Magda, mówi niemal wszystko. Na co
dzień znana restauratorka. Jak piszą w Internecie jest właścicielką i
współwłaścicielką kilkunastu restauracji. Od kilku lat prowadzi polską wersję
programu Kuchenne koszmary zatytułowaną Kuchenne rewolucje oraz jest jurorką w
polskiej edycji MasterChef'a. Zdecydowanie więc nie może narzekać na nudę, a na
kuchni powinna się znać. Dlatego z wielką przyjemnością sięgnęłam po jej
najnowszą książkę kucharską, zatytułowaną Smaczna Polska. Regionalny przewodnik
kulinarny. Co odnalazłam w jej wnętrzu? Czy mnie czymś zaskoczyła? Czy czuję
się usatysfakcjonowana? By się tego dowiedzieć należy zapoznać się z poniższym
tekstem.
Magda Gessler podzieliła Kuchnię Polską na osiem rozdziałów, w których
zawarła to, co najlepsze według niej w danym regionie naszego kraju. W książce
znajdziemy więc następujące kuchnie:
* kresową,
* kujawską,
* małopolską,
* mazowiecką,
* podlaską,
* pomorsko-kaszubską,
* śląską,
* warmińsko-mazurską,
* wielkopolską.
Autorka nie ograniczyła się do zapoznania czytelnika z recepturami na
najlepsze przepisy z danej części Polski. Przed przystąpieniem do ich godnego
zaprezentowania Magda Gessler wnikliwie przeanalizowała ich składy. Dzięki temu
była w stanie pokazać i opisać produkty, z których konkretne dania powinny
zostać przygotowane. Każdy składnik zostaje przez nią obszernie opisany.
Autorka opowiada, jak w danym rejonie kraju przygotowuje się np. powidła, ile
czasu na daną czynność należy poświęcić, kto jest do niej delegowany i jak to
się robiło w przeszłości. Jeśli jakiś składnik został wpisany na przykład na
listę produktów tradycyjnych, na pewno przeczytacie o tym w Smacznej Polsce.
W dalszej części rozdziału, jak się można spodziewać, znajdują się
przepisy, w których autorka wskazuje na jakie okazje można zastosować dane
danie (np. na mniejszy apetyt czy na rodzinny obiad), oraz na ile osób
wystarczy składników. Następnie zapoznajemy się z listą niezbędnych produktów i
sposobem przygotowania danej potrawy, nakreślonym prostym i przystępnym dla
laika językiem. Całość zwieńczona jest świetnymi fotografiami potraw autorstwa
Adama Sztokiniera, wystylizowanymi przez Marylę Musidłowską i Esterę
Sytniewską. Niestety w samych przepisach, jak niemal zawsze, zabrakło mi
wskazania kosztu dania, jego kaloryczności, oraz informacji o tym, gdzie można
zakupić mniej dostępne produkty. Boli szczególnie to ostatnie, bo skoro sięgamy
po kuchnię regionalną, to jak się można spodziewać, nie wszystko znajdziemy w
pobliskim markecie.
Smaczna Polska mimo wszystko to nie tylko zbiór wyśmienitych przepisów,
ale i kompendium wiedzy na temat naszych krajowych produktów. Pozycja została bardzo
dobrze napisana, zawiera precyzyjne wskazówki jak, co i kiedy, oraz świetne
fotografie. Polecam.
Z reguły nie korzystam z przepisów umieszczonych w poradnikach czy książkach kucharskich. Za to lubię oglądać zamieszczone tam zdjęcia:) Takie małe zboczenie:D
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojego konkursu http://gosia72.blogspot.com/2014/03/zielono-mi-konkurs-na-wczesna-wiosne.html
Pozdrawiam serdecznie:)
Bardzo tej Pani nie lubię, irytuje mnie, choć pewnie taka właśnie jej rola w tym programie ;)
OdpowiedzUsuń