„Książka kucharska. Dieta przyspieszająca metabolizm” Haylie Pomroy
wyd. Burda Książki
rok: 2015
str. 266
Ocena: 5/6
Lubię od czasu do czasu zapoznać się z nowinkami w świecie zwanym
zdrowym odżywianiem. Nie zawsze z nich korzystam i choć często udaje mi się coś
z tego świata przenieść do własnego życia. Ostatnio może nieco rzadziej niż
kiedyś, ale zawsze. Może i tym razem skorzystam?
Na początku 2014 w Polsce ukazała się książka Dieta przyspieszająca metabolizm. Jedz więcej i chudnij szybciej. Niedawno
pozycję wzbogacono, wydając do niej Książkę
kucharską, z którą właśnie miałam przyjemność się zapoznać. W najnowszej
pozycji Haylie Pomroy przypomina pokrótce czytelnikom, na czym dokładnie polega
jej rewolucyjne podejście do żywienia, co dzięki niemu można uzyskać i jak
zabrać się do przyspieszenia swojego metabolizmu. Jedno jest pewne, każdy
człowiek metabolizm posiada. Niestety u niektórych z nas działa on gorzej niż u
innych. Zgodnie z teorią autorki chroniczne
stosowanie diety wypala przemianę materii, ale dieta przyspieszająca przemianę
materii ponownie ją roznieca. Działa na prostej zasadzie: tak namieszać, żeby
stracić. Podobnie jak wszechstronnym treningiem można poprawić kondycję
fizyczną, tak wszechstronnie ćwicząc przemianę materii, pobudza się różnorodne
mechanizmy spalania, budowania i magazynowania do maksymalnego wysiłku.1)
Powyższy cytat jest według mnie kwintesencją sugerowanej przez Haylie Pomroy
strategii i zdecydowanie może zachęcić do wdrożenia nowych zasad do codziennego
życia. Autorka jasno stwierdza: To nie
jest dieta dla odchudzających się po raz pierwszy. To dieta dla tych, dla
których jest ostatnią szansą. Jeśli niewiele wam brakuje do rezygnacji z
osiągnięcia kiedykolwiek swojej wagi idealnej, wasza walka właśnie się
skończyła. Nadeszła pora, by pokochać jedzenie i tak je stosować, by uzyskać
prawdziwą i trwałą utratę wagi.2) Ogólnie rzecz biorąc dietę
stosuje się w trakcie czterech tygodni, a każdy tydzień dzieli się na trzy
fazy. W trakcie każdej fazy należy zaplanować określoną aktywność fizyczną i
jeść wskazane produkty w określonych odstępach czasu. Dieta składa się z
dziesięciu zasad, których należy ściśle przestrzegać. Zasada pierwsza
informuje, że jeść należy pięć razy dziennie. Zasada druga określa, że pokarm
należy spożywać co trzy-cztery godziny, poza czasem przeznaczonym na sen.
Kolejnych zasad przytaczać nie będę, ale powiem tylko, że nie są one
skomplikowane. Autorka precyzyjnie wylicza jakie produkty można spożywać w
danej w fazie, i w jakiej ilości. W dalszej części książki autorka przedstawia szczegółową
listę potraw, które można spożywać w danej fazie i na dany posiłek. Haylie Pomroy
nie pozostawia nas też samych sobie w obrębie szczegółów, bo poza listą,
otrzymujemy precyzyjne przepisy. W ramach załącznika otrzymujemy Przewodnik po
przepisach wegetariańskich i wegańskich, Listę głównych produktów
żywnościowych, Przykładowy jadłospis oraz Pusty jadłospis, który już wypełniamy
samodzielnie.
Po zakończeniu lektury mogę powiedzieć na pewno, że Dieta
przyspieszająca metabolizm to bardzo ciekawa alternatywa dla codziennego
żywienia. Poważnie zastanawiam się nad jej zastosowaniem. Myślę jednak, że dla
pewności jej przeprowadzenia powinnam zapoznać się nie tylko z Książką kucharską, w której sama dieta
przedstawiona jest, jak mi się wydaje, pobieżnie, ale również z podstawą, czyli
Dietą przyspieszającą metabolizm. Po
jej przeczytaniu będę miała pełen ogląd na temat i będę mogła zdecydować, czy
na pewno warto.
Sil
1) str. 16
2) str. 18
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz